Bérleti szerződés: lakásbérlet, albérlet, üzlet bérlés, gépjármű kölcsönadás

Bérleti szerződés minta letöltés

Oldalunkról le tud tölteni bérleti szerződés mintákat a következő esetekhez: gépjármű kölcsönadás, lakásbérlet és üzlet bérlés. Kattintson a letöltés gombra és töltse le kívánt bérleti szerződés mintát.

Albérleti szerződés

Érdemes precízen megírt írásbeli szerződést kötni, mert ha nincs írásba foglalva, akkor nem lehet tisztázni a kötelezettségeket és a jogokat. Ez egy alapszabály, tehát nem szabad szóbeli szerződést kötni, mert a jövőre tekintettel mindkét fél érdeke, hogy rendesen írásba legyen foglalva a szerződés. Ebből következik az is, hogy a felületesen megírt albérleti szerződés hasonló veszélyeket rejt magában, minth egyáltalán nem írnánk semmit.

Bérleti szerződés minta - kép

Kaució

Általában a főbérlő azért tart erre igényt, hogy az esetlegesen meg nem fizetett közös költséget, illetve az elmaradt bérlei díjat fedezze. A bérleti szerződésben érdemes rögzíteni a kaució pontos rendeltetését és a felhasználási lehetőségeket is érdemes szabályozni.

Gépjármű kölcsönadási szerződés

Előfordulhat, hogy csak egy utcát menne, mégis igazoltatják. Az okmányokból látszik, hogy nem a tulajdonos ül a volánnál. Ha nincs gépjármű kölcsönadási szerződés, akkor nem köteles az igazoltató rendőr elhinni, hogy a sofőr legálisan vezeti az autót. Két dolog történhet. A rendőr leellenőrzi, hogy a gépjármű körözés alatt és tovább engedi az illetőt, vagy kötelezővé teheti a tulajdonos helyszíni megjelenését is. Ahhoz, hogy ezt elkerülje, rendelkeznie kell kölcsönadási szerződéssel.

Gépjármű kölcsönadási szerződés minta - kép

Üzembentartói jog

Szét lehet választani gépjárművek esetén a tulajdoni és az üzembentartói jogot. Alaphelyzetben az üzembentartó és a tulajdonos ugyanaz a személy. A tulajdonos átengedheti az üzembentartást más személyre. A gépjármű szabályos működtetésével összefüggő kötelezettségek a gépjármű üzembentartójának a felelőssége. Az üzembentartói szerződés és a gépjármű kölcsönadási szerződés nem ugyanaz!